Haber

Yüzde 90’ı okulun altında kalan kısmı kaldırımda: Bağcılar’daki Tarihi Şapel

Tarih boyunca birçok büyük medeniyete ev sahipliği yapmış İstanbul’un her köşesinden tarihi eserler çıkmaya devam ediyor. Bu eserlerden sonuncusu Bağcılar’da bir okulun yeşil alanının derinliklerinde bulundu. Gizemli bir şekilde gizlenen bu tarihi yapı, bir şapel olarak karşımıza çıktı.

Yapılışı tam olarak bilinmeyen tarihi yapı, korumasız ve metruk haliyle drone ile havadan görüntülendi.

Çekilen görüntülerde uzaktan bakıldığında bir koridoru andıran bu yapı, İstanbul’un unutulmuş tarihi noktalarından biri olarak dikkat çekiyor.

Konuyla ilgili konuşan Arkeolog Ömer Faruk Yavaşçay, “Dünyada 3 yapının birleştiği tek yer olabilir. “Haritalarla araştırma yaparken bunu keşfettim” dedi.

“Bazıları buranın altında bir tünel olduğundan ve bu tünelden su aktığından bahsetmişler”

Tarihi şapel hakkında konuşan Arkeolog Ömer Faruk Yavaşçay, “Arkamızda kalan eser birden fazla kaynakta şapel olarak karşımıza çıkıyor. Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemine ait 1912 yılına ait bir haritası bulunmaktadır. Bu haritada ayazma olarak görünmektedir. Oradaki insanlar burayı 30 yıl önce çeşme olarak kullanmış. Bazıları bu yerin altında bir tünel olduğundan ve bu tünelden su aktığından bahsetmiştir. Dünyada 3 yapının buluştuğu tek yer olabilir. Haritalarla araştırma yaparken bunu keşfettim. Gelip görmek istedim. Burası hakkında eski döneme ait herhangi bir bilgi bulamadım. Şapeli gelip gördüm doğrusu, mimariye ait izler var. Osmanlı İmparatorluğu’nun son döneminde burada yaşayan Rumlar. İşin yüzde 90’ı okul bahçesinin altında. Kaldırımda yüzde 10 kaldı. Daha önce insanlar giriyordu, bu yüzden demirle yolu kapattılar. Burada detaylı bir arkeolojik kazı yapılması gerekiyor. Bu yapı ile ilgili farklı bölümler olabilir. Bugünkü seviyeye getirilmesi gerekiyor” dedi.

kocaaliajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu