Yaşam

Tarihte Var Olan Bu İlginç Meslekleri Öğrendikten Sonra Biraz Şok Olabilirsiniz

Emin olun bu meslekleri duyunca siz de kendi işinizi daha çok seveceksiniz… Tarih boyunca en şanssız insanların yaptığı bu meslekleri gelin birlikte inceleyelim.

Kaynak:https://www.historyhit.com/the-worst-…

1. Tuvalet bekçisi

www.reddit.com

VII. VII. Henry döneminde uygulamaya konulan ancak 1901’de VII. Tuvalet bekçisi hükümdarın en yakın yardımcılarından biri olduğu için bu görev sarayın en prestijli görevlerinden biri olarak kabul edilirdi.

2. kırbaçlanan çocuk

Bu görevin gerçek olup olmadığı konusunda bazı şüpheler var, ancak bazı hikayeler prenslerden veya genç yaşta kral olan çocuklardan ve büyüyüp prenslerin cezalarını üstlenen çocuklardan bahsediyor. Bazı kaynaklar, babalar veya öğretmenler asil çocuklara vuramayacakları için bu cezanın ‘şaplak atan bir çocuk’ tarafından uygulanması gerektiğini açıklar.

3. Kanalizasyon tutucu

www.reddit.com

Viktorya dönemi Londra’sında kanalizasyon avcıları, kanalizasyonda kaybolan herhangi bir pahalı eşyayı kanalizasyonda arayarak geçimlerini sağladılar. Lağım avcısı olmak yasa dışıydı ve bütün gün kanalizasyonda ayak bileklerine kadar değerli şeyler ararlardı ama bu işten büyük fayda sağlayan bazı avcılar da vardı.

4. Tabure bulucu

18. ve 19. yüzyıllarda tabakhaneler, kitap ciltleri için deriyi kurutmanın en iyi yolunu aradılar. Analizleri yeni iş fırsatları yarattı. Tabakhanelerin aradığı şey ‘saf’ köpek dışkısıydı, bu nedenle dışkı bulucunun işi mümkün olduğu kadar çok dışkı toplamaktı. İnsanlar bu işin çok karlı olduğunu anlayınca köpek kakası için rekabet yoğunlaştı.

5. Yün dolgu

www.reddit.com

Orta Çağ’da yün, İngiliz ekonomisi için bir gelir kaynağı haline geldi. 1300’de İngiltere’de muhtemelen 15 milyon koyun vardı, bu ülkedeki insanlardan bile daha fazla. Yünün işlenmesi için yünün temizlenmesi ve yağının alınması gerekiyordu. İşte tam bu noktada ‘dolgunlaştırıcı’ devreye giriyor. Sıkıcı ve yorucuydu ama kiri ve yağı çıkarmak ve yünü ağartmak için mükemmel sıvı insan idrarıydı. Gün boyu koşuya idrar eklendiğinde, doldurucunun ayakları idrarla ıslanırdı. Avrupa’nın en güzel kumaşının fiyatı buydu.

6. Günah yiyen

Günah işleme uygulaması en çok Galler’de ve İngiltere’nin Galler sınır bölgesinde yaygındı, ancak benzer gelenekler Avrupa’da da bulunuyor. Bu uğraş genellikle yakın zamanda ölmüş bir kişinin göğsüne konan bir parça ekmeği yemekten ibaretti. Ancak bunu yaparken günahkar, ölenin günahlarını üstlenmiş ve bu, ölen kişinin ruhunu rahatlatmıştır.

7. Veba taşıyıcısı

www.reddit.com

1665’te veba Londra’da yaklaşık 69.000 kişiyi öldürdü. Hükümet düzenlemeleri, cesetlerin her gece toplanmasını ve gömülmesini emretti. Yetkililer, geceleri sokaklarda dolaşan, ölüleri toplayan ve onları kilise avlularındaki toplu mezarlara atan veba taşıyıcıları tuttu. Gecelerini veba kurbanlarının ve çürüyen cesetlerin yanında hayatlarını riske atarak geçirdiler. Ayrıca diğer insanlara bulaştırmamak için orada yaşamak zorunda oldukları için tüm günlerini cesetlerle çevrili kilise bahçesinde geçirdiler.

8. Kireç yakıcı

Kireç birçok kullanım alanına sahiptir. Birkaç gün boyunca ezilip 800 dereceye kadar ısıtılan kireçler, ressamların kullandığı sönmemiş kireç haline getirildi. Sönmemiş kireci suya batırmak, harç ve badana için yararlı olan sönmüş kireç oluşturur. Sıcağın yanı sıra, bir kireç fırını çok tehlikeliydi. Sönmemiş kireç kostiktir ve suya şiddetli tepki verir. O kadar tehlikeliydi ki, bazen bir düşmana fırlatılmak üzere bir silah olarak kullanılıyordu, gözlerde, ağızda veya terle temas ettiği her yerde ağrılı yanıklara neden oluyordu.

9. “Petard” bombardıman uçakları

Petard kelimesi, Fransızca osurmak anlamına gelen ‘péter’ kelimesinden türemiştir. Petards, genellikle barutla doldurulmuş ve ahşap bir tabana sabitlenmiş çan şeklindeki metal cihazlardı. Taban, kuşatma altındaki bir kalenin duvarına veya kapısına iliştirildi ve patlama maksimum hasara odaklandı. Petard aparatını kontrol edenler, bu son derece tehlikeli ve dengesiz cihazları çalıştırıyorlardı. Düşmanın kalesine zarar vermek kadar kendilerini öldürme ihtimalleri de vardı.

10. Kanalizasyon temizleyici

twitter.com

Modern kanalizasyon sisteminden önce, kentte artan nüfusun atıkları büyük bir sorundu. Birçok şehir gibi, Londra da sokaklara umumi tuvaletler yerleştirdi, ancak 14. yüzyılın sonunda yaklaşık 30.000 kişilik bir nüfus için on altı tuvalet vardı. Sadece geceleri çalışmasına izin verilen ‘gece adamı’ olarak da adlandırılan kanalizasyon temizleyicileri, lağım çukurlarındaki tüm insan atıklarını kazmakla görevlendirildi. Bazıları hastalıktan öldü veya boğuldu.

Sizce bu mesleklerden hangisi daha kötü? Yorumlarda buluşalım…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu