‘Beyaz altın’ Taşköprü sarımsağı toprakla buluşuyor
‘Beyaz altın’ Taşköprü sarımsağı toprakla buluşuyor
KASTAMONU – Çiftçilerinin ‘beyaz altın’ dediği Taşköprü sarımsağının ekim dönemi başladı. Dünyanın en kaliteli sarımsağı olarak kabul edilen Taşköprü sarımsağının ekiminde çalışan kadınlar, sarımsağı elleriyle toprağa ekiyor.
Dünyanın en kaliteli sarımsağı olarak gösterilen, uluslararası coğrafi işaretli Taşköprü sarımsağının ekimine başlandı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre Türkiye’nin ihtiyacının yüzde 25’ini karşılayan Taşköprü sarımsağı, 4 binden fazla ailenin geçim kaynağı oluyor. Mart ortasına kadar ekimine devam edilecek olan Taşköprü sarımsağı, verimi artırdığı gerekçesiyle klasik yöntemlerle elle dikiliyor. İlçede yevmiyesi 600 lira olan kadınlar, elleriyle sarımsağı toprakla buluşturuyor. Yaklaşık 25 bin dekar alana dikilmesi planlanan Taşköprü sarımsağının hasadı temmuz ayından itibaren yapılacak.
“Elle ekim yaptığımızda verim daha iyi”
Sarımsak ekiminin ilçede yaşayan kadınlar için de iş fırsatı olduğunu belirten Aliye Güllü, “Sarımsak sezonumuz başladı. İki gündür ekim yapıyoruz. Bildiğiniz gibi sarımsağımız dünyaca ünlü. Ben ekip lideriyim. .Grubumla ekiyoruz.Sonra çapasını yapacağız.10 aydır bu şekilde çalışıyoruz.Traktörle verim yok.Elle ektiğimizde verim daha iyi.5 Şubat’ta başlıyoruz. Mart ayına kadar devam ediyor. Beyaz altın dediğimiz sarımsağımızı toprağımıza ekiyoruz. İnşallah bol kazanç olur. Allah köylülere versin, onlar da bize versin. Kardeş gibi çalışıyoruz. 10 ay “Dönem boyunca normal sigortalı olarak maaş alıyoruz. Günlük ücretimiz 600 lira. Sökümleri biraz daha artırmayı düşünüyoruz” dedi.