Haber

6 Şubat’tan bu yana 38 bin artçı deprem meydana geldi

AFAD Beyin Sarsıntısı ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, 6 Şubat’ta Maraş merkezli 11 ili etkileyen depremlerin ardından yaklaşık 38 bin artçı depremin yaşandığını söyledi.

Bu kadar büyük depremlerin ardından artçı sarsıntıların çok uzun süre devam edebileceğine işaret eden Tatar, şunları kaydetti:

“Şu ana kadar 38 bin civarında artçı sarsıntı meydana geldi. AFAD’ın deprem çemberinin bir yılda ölçtüğü ortalama artçı sarsıntı sayısı 22 bin civarında iken, bu depremlerin sadece 3,5 ayda yarattığı artçı sarsıntı sayısı 38 bin civarında. çok büyük bir sayı ve bazıları 5 civarına ulaşabiliyor.Zaman zaman kaya düşmesi bizim için büyük risk oluyor hele böyle durumlarda.Adana’da 4 hocamızın kaya düşmesi sonucu hayatını kaybetmesi hala acımızı koruyor. Kalbimiz Kaya düşmesi olan yerlerde dikkatli olmamız gerekiyor AFAD depremden sonra bu konuda çok sayıda saha çalışması yaptı Bu çalışmaların ardından kaya düşmesi riski altındaki birçok yerleşim yeri boşaltıldı. özellikle bu artçı sarsıntılardan sonra kaya düşme riskine maruz kalabilecek kırsal kesimdeki yerler “

‘HER YERDE 5-5.5 VE ÜZERİNDE DEPREM YARATABİLECEK FAYLAR VAR’

Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğuna işaret eden Tatar, bu sarsıntıların ne ilk ne de son olacağını söyledi. Ülkenin birçok yerinde deprem üretme potansiyeline sahip çok sayıda diri fay bulunduğunu belirten Tatar, “Bu faylar her an her yerde 5-5.5 ve üzeri deprem üretme potansiyeline sahip faylardır.”

Tatar şöyle devam etti:

“Ülke olarak depremden sonra pek çok konuyu öğrendik. Bu depremler gerçekten her anlamda fikirlerimizi değiştirdi, çok güzel bir deneyim oldu. Örnekler açısından hem ülke hem de dünya açısından çok büyük bir deneyim oldu. afet yönetimi olmalı.Gururla söyleyebilirim ki birçok yerden dünyanın farklı ülkelerinden insanlar ve araştırmacılar geldi.Hepsinin ortak görüşü bu felaketin yaralarını bu kadar kısa sürede sarmanın kolay bir iş olmadığıdır. Ülkemiz afetlere maruz kalma potansiyeli yüksek bir ülkedir.Yalnızca deprem değil, taşkınlar da mevcuttur.Sel, heyelan, kaya düşmesi, obruk gibi farklı türde afetlerle her zaman karşılaşabiliyoruz. Bu tür olayların afete dönüşmemesi için paha biçilmez risk azaltma faaliyetlerine sahibiz.”

’36 BİN ÇIKARILDI’

Bölgede ağır ve orta hasarlı ve acilen yıkılması gereken binaların bulunduğunu kaydeden Tatar, “Devletimiz bugüne kadar yaptığı çalışmalarla 11 ilde tamamen yıkılan yaklaşık 36 bin binanın enkazını kaldırdı. Ancak bundan sonraki aşamada ağır hasarlı, orta hasarlı ve “Acilen yıkılacak binaların bir an önce yıkılması ve enkazın kaldırılması gerekiyor. Süreç tamamlanana kadar artçı sarsıntılar meydana gelir. Bu nedenle vatandaşlarımızın ağır hasarlı binalara eşya alma amaçlı da olsa girmemeleri ve buralardan uzak durmaları son derece önemlidir” dedi. (HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu